Akkerbouw

We telen de traditionele gewassen op ons bedrijf die in rotatie per perceel geteeld worden, zo is de vruchtwisseling goed voor het gewas maar zeker ook voor de grond. Suikerbieten worden afgezet aan de suikerindustrie. Tarwe wordt gedeeltelijk geplet om als eiwitrijk krachtvoer aan het vee te voeren, de rest gaat naar de groothandel. Snijmaïs is helemaal bestemd als basisvoer voor het vee, dit wordt gehakseld en gekneusd en daarna luchtdicht ingekuild zodat deze het hele jaar zonder bederf houdbaar is. (ongeveer het “zuurkool” systeem)

Het telen van de aardappelen beslaat in de akkerbouw de meeste tijd. Bewerken van de grond en het poten van het gewas, preventief behandelen, rooien, inschuren, bewaren, sorteren en vermarkten zijn veel handelingen voordat de aardappel op de eindbestemming is. De tafelaardappelen laten we op een rustig tempo groeien wat een goede kwaliteit en smaak geeft. Het soort tafelaardappel dat we telen wordt geselecteerd op smaak, kleur, vorm en natuurlijk de variatie in bereidingsmethodes. Zowel gekookt, gebakken, gefrituurd en gepureerd moet het ras voldoen. Voordat ze in klein-verpakking het bedrijf verlaten, naar groentewinkels en boerderijwinkels, worden ze nog gecontroleerd op vorm, maat en eventuele afwijkingen.

In de zomer wordt als eerste een vroegrijp aardappelras geoogst die als nieuwe-oogst aardappelen gelijk naar de klant gaan, wekelijks vers gerooid. Vanaf medio september oogsten we de bewaaraardappelen, waarvan de meeste half oktober ingeschuurd worden voor de bewaring tot aan verkoop en tot de nieuwe oogst! Ook de aardappelen die voor verwerking naar de industrie gaan moeten in het najaar vóór de kou en natte periodes het land af, een gedeelte wordt nog bewaard en een gedeelte gaat rechtstreeks per  oplegger naar de fabriek. 

Mensen uit de omgeving die aardappelen willen kopen vanaf het bedrijf, kunnen terecht op de voormalige locatie aan de Dorpstraat 68a te Spaubeek waar op donderdag, vrijdag en zaterdag iemand aanwezig is. Naast aardappelen kunt u ook terecht voor: eieren, appelen en seizoens-fruit!

Aardappelen kunnen ook op bestelling ( vanaf 10 kg.) aan huis bezorgd worden in Spaubeek e.o.,  elders in overleg.

Zie ook onze bestelbutton aan de linkerzijde van de website.

Ontwerp & Realisatie: MazeR multimedia